hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Gulv

Gulvvask: Hvilke produkter skal du bruge hvornår?

27. juni 2017 Emil Blücher 0 Comments

Gulvvask er en af de helt centrale “opgaver”, når hjemmet skal gøres rent. Men vidste du, at det er meget forskelligt, hvordan gulvet skal vaskes, alt efter hvilken overflade som gulvet har? I artiklen her, ser vi på hvilke rengøringsmidler, som du skal benytte til de forskellige typer gulvbelægning.

Plejemiddel eller ej?

Det helt centrale spørgsmål når det kommer til gulvvask, er om gulvet udelukkende skal rengøres, eller om det både skal rengøres og plejes. Visse gulvtyper kræver nemlig plejemiddel, mens andre gulvtyper ikke kræver pleje. Vælger du at bruge eksempelvis universalrengøringsmiddel, på et gulv som kræver pleje, kan du potentielt ødelægge gulvet over tid. Omvendt kan du risikere at få grimme belægninger på dit gulv, hvis du benytter et vaskeplejemiddel, på en lukket gulvflade.

I afsnittene nedenunder, ser vi på nogle af de mest benyttede gulvtyper i norden.

Vask af trægulve

For at klarlægge hvilket rengøringsmiddel som skal benyttes til gulvvask på trægulv, skal du se på gulvets overfladebehandling. Er der således tale om et laminatgulv (klikgulv med ultra tynd træoverflade), eller et trægulv lakeret med klar lak, er overfladen lukket. Dette betyder at både vand og rengøringsmiddel, ikke trænger ned i selve træet. Hermed er der heller ikke behov for plejeeffekt.

Vi anbefaler derfor at du anvender universalrengøringmiddel, såfremt at du har et lakeret trægulv eller et laminatgulv.

Har du i stedet et ubehandlet trægulv, eller et trægulv som er oliebehandlet, skal du enten anvende et vaskeplejemiddel, eller endnu bedre en rigtig træsæbe (også kendt som “natursæbe” og “olietræsæbe”). Her findes produkterne i en alm. variant til mørke træsorter, samt en hvidpigmenteret variant til lyse træsorter. Brands såsom Trip Trap Woodcare, Faxe og Probat fås såvel på nettet som i fysiske butikker.

I den seneste tid, er der også begyndt at komme gulvtyper frem, som ligner trægulv, men som er fremstillet af plastik. Disse gulvtyper skal som udgangspunkt vaskes med universalrengøringsmiddel.

Husk at træet kan risikere at rejse sig, hvis der anvendes for meget vand under gulvvasken. Sørg derfor for at der ved endt gulvvask, ikke ligger små “vandpytter” på gulvet.

Vask af vinylgulve

Vinylgulve behøver ikke plejeeffekt, hvorfor du kan anvende universalrengøringsmiddel til det.

Vask af linoleumsgulve

Linoleum er et naturmateriale som består af linolie, kalk, harpiks samt kort- træ- og stenmel. I modsætning til vinylgulve, kræver de derfor pleje (med mindre at linoleumen er overfladebehandlet med fx. polish). Du må dermed ikke anvende almindeligt universalrengøringsmiddel til vask af ubehandlet linoleum.

Til vask af linoleumsgulve skal du derfor anvende et vaskeplejemiddel. Dette kan være et traditionelt vaskeplejemiddel som fungerer ved at opbygge kalksæbe. Et endnu bedre valg er dog et vaskeplejemiddel med polymer, som hører til de mere moderne gulvsæber.

Gamle husmorråd, siger ofte at der skal anvendes sæbespåner til vask af linoleumsgulve. Dette kan dog ikke anbefales, da ikke alle sæbespåner har en tilpas høj fedtprocent, ligesom at du risikerer at din brugsopløsning kommer til at have en for høj pH-værdi ift. hvad gulvet kan tåle. Brun sæbe bør ligeledes ikke anvendes på linoleum.

 

Vask af klinker og fliser

Glaserede fliser kan vaskes med almidelig universalrengøringsmiddel. Opsår der med tiden en mat overflade fra universalsæben, kan du med fordel foretage en gulvvask uden kemi.

Når det kommer til natursten, er det vigtigt at der foretages overfladebehandling af stenen. Herefter skal du følge produktets vaskeforskrifter, da disse kan variere meget fra sten til sten.

Uglaserede klinker, mursten og teglfliser kræver pleje. Du kan i denne forbindelse overveje at gøre brug af produktet “Probat Klinker og Naturmaterialer”.

 

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *