hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Stilhed i soveværelset

5. januar 2020 Redaktør 1 0 Comments

Der er ikke noget værre end en travl dag, hvor dét man har glædet sig mest til, er en god nattesøvn, men ikke får det, grundet din partners snorken. Det kan være til stor gene, for din partner at du snorker om natten. Især hvis ikke du gør noget ved det. Ikke alene kan det være anstrengende for din partner, men også for dig. Det er ikke nødvendigvis skadeligt for helbredet, eller nødvendigvis til gene for din nattesøvn. Det kan dog i længden være anstrengende, at bliver puffet til og vækket i løbet af natten af din partner.

Årsager til snorken

Der kan være mange grunde til, at du eller din partner snorker. Den karakteristiske snorkelyd opstår i ganen, når ganen og andre dele af dine luftveje klapper sammen. Tungen falder bagud og vibrerer mod den bløde gane og drøbelen. Grunden til, at svælget aflukker under søvnen, kan være betinget af medfødte forhold i næse, svælg eller kæber. Tilstanden kan forværres af overvægt og ved indtagelse af alkohol.  

Typisk snorker man hovedsageligt, i den dybe søvn, hvor alle muskler er afslappede. Det vil sige, at de fleste snorker midt eller sidst på natten. Din snorken kan også påvirkes af, hvorvidt du har haft en udmattende dag. Har du haft en hård dag, er der større risiko for, at du snorker mere, da dine muskler slapper ekstra meget af.

Årsager til behandling

Der er i dag en masse løsningsmuligheder, når det omhandler problemer med snorken. Du kan enten vælge, at gøre noget ved problemet grundet din partner, eller du kan være nødsaget til, at tjekke op på problemet, såfremt du lider af søvnapnø. Søvnapnø er en lidelse, som er skyld i, at luftvejene lukkes til under søvnen, som forårsager at du vågner når en apnø opstår.

Søvnapnø kan forringe din livskvalitet betydeligt, fordi du typisk vågner, hver gang vejrtrækningen stopper. Ubehandlet søvnapnø er ikke ufarligt. Det kan forårsage dagstræthed, forhøjet blodtryk, diabetes samt blodpropper, og er således en alvorlig lidelse.

Der kan i løbet af en nat, opstå op til 400 tilfælde af søvnapnø. Forestil dig, at vågne 400 gange i løbet af en nat.

Behandling

Der findes efterhånden en pæn række speciallæger i Danmark, som kan hjælpe med, at komme problemet til livs. Rhinoklinikken tilbyder en række metoder, hvorpå man kan forbedre problemet. Det er i sjældne tilfælde, at man bliver tilbudt at løse problemet på kirurgisk vis. Der er endnu ikke nok viden om, hvem indgrebet reelt har den ønskede effekt på. Derfor laves der stort set ingen operationer for snorken eller sovnapnø længere.

Det kan i mange tilfælde være en god ide, at lade sig tjekke, hvis man snorker meget om natten. Især, hvis man bliver vækket af sin egen snorken, om ikke andet vil din partner takke dig for det.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *