hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Guide: Gør din have vinterklar!

5. januar 2020 Redaktør 1 0 Comments

Vinteren er ovre os, og det er vigtigt, at ordne haven så den er klar til den kolde sæson. Om du er ny haveejer og det er første gang du skal gøre haven klar til vinteren, eller om du er erfaren inden for feltet, så har vi her lavet en guide, der giver dig en oversigt over hvordan du kan gøre haven vinterklar, så den også er nem at gøre pæn igen til foråret.

Brug en kompost

Start med at rive de visne blade sammen, da de kan forhindre græsplænen i at få ilt. Saml gerne det i en kompostbunke. Hvis ikke du har en kompostbunke, kan du med fordel starte en. Brug evt. en lukket kompostbeholder, så du er fri for, at skadedyr bosætter sig der. Smid blade og ukrudt i kompostbeholderen, og sørg for det bliver omstakket inden vinteren. Når det organiske plantemateriale er omsat, kan det anvendes i din køkkenhave, omkring roserne og ved frugtbuskene. Dette er rigtig godt for jorden, giver den mere struktur, der gør at planterne gror bedre. Hvis din kompost, derimod, ikke er klar endnu, er det vigtigt at vende den, så den får luft, eller kør det igennem en kompostkværn, så du kan få komposten færdig og klar til at beskytte havens planter over vinteren.

 

Beskyt planterne

Hvis ikke du ønsker en kompost, kan du beskytte planterne ved at ligge nogle visne blade, gran og halm omkring dem. Du kan også med fordel placere en fiberdug hen over bedet, så de bliver beskyttet mod frosten.

Planter som slet ikke kan tåle frosten, såsom citrustræer, nerier, georginer, oliventræer og sommerblomster, har bedst af at blive opbevaret frostfrit indendørs, i et drivhus eller i en havestue. Dog skal man sørge for ikke at placere dem et for varmt sted.

Hvis du har planter som dahliaer, gladiolus, begonier, eller lignende følsomme knolde, skal de graves op inden frosten ankommer, da de ikke kan tåle frost.

 

Ryd op

For at undgå at dine havemøbler, parasol, grill og andet, bliver ødelagt af vinterens strabadser, skal de placeres et beskyttet sted, som under et halvtag, i et skur eller lignende.

Krukker kan desuden også risikere at blive ødelagt, eller endda springe pga. frosten, og derfor anbefales disse også at blive opbevaret i læ, i evt. drivhuset, skuret eller et andet sted, hvor der ikke er for koldt. Husk dog at fjerne jord og rengør dem inden.

Plant evt. træer, buske og hækplanter

Hvis frosten ikke har meldt sin ankomst endnu, så er denne periode god til at plante et nyt træ, hæk eller busket. Perioden er specielt god at plante i, da der er større sandsynlighed for at planterne får en god start til foråret.

Du kan desuden også nå at plante blomsterløg inden frosten ankommer, da de vil starte med at blomstre længere inde i foråret, så du kan få glæde af dem når den, ofte kolde, start på foråret er ovre.

 

Rengør drivhuset og skuret

Gør drivhuset rent for skidt, gamle frugter, visne planter og baljer med jord i. Rengør for ubrugte redskaber i skuret, og sørg for, at der ikke vokser ukrudt, og det ikke bliver beboet af mus, myg eller lignende dyr.

 

Vask af

Vask og rens dine havemaskiner og haveredskaber inden vinteren. Det vil du kun takke dig selv for, når du skal bruge dem igen til foråret, og så er du sikker på, at din græsslåmaskine kan starte, uden du skal bøvle med græs og møg der kan have frosset sig fast i løbet af vinteren.

 

Vær forberedt på vinterens storme

Til sidst, er det en god idé at fastspænde havetrampolinen, hvis du har en, samt placere andre løse genstande indenfor eller i skuret.

Desuden, kan du beskytte dine nyplantede træer og høje, rangle buske ved at binde dem fast til en pæl. Så risikerer du ikke, at de vælter i vinterblæsten, eller endda knækker pga. trykket fra sneen.

 

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *