hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Indbrudstyv med lygte og koben

Guide: Sådan undgår du indbrud i hjemmet

19. december 2015 Emil Blücher 0 Comments

Danmark er blandt de mest indbrudsplagede lande i Europa. Vil du derfor undgå at komme hjem til et hjem, hvor alt indhold i skabe og skuffer er rodet igennem og ligger ude på gulvet, gør du klogt i at træffe dine forholdsregler. I artiklen her, vil vi derfor se på nogle af de mange muligheder, som kan være med til at få indbrudstyven på bedre tanker.

Generelt kan man dele de tiltag, som man kan træffe for at forebygge indbrud, op i to kategorier: fysisk sikring samt ikke-fysisk sikring. Den fysiske sikring dækker over alt fra sikring af døre og vinduer, til installation af alarm og videoovervågning. Dette kan ofte være en bekostelig affære, som sjældent er nødvendigt i samme grad, som mange folk går og tror. Ofte kan man nemlig komme rigtig langt, ved at vælge ikke-fysisk sikring, i form af adfærdsændringer og småjusteringer, som gør at man kan simulere aktivitet i sit hjem. Sidstnævnte type af sikring koster lidt eller meget lidt sammenlignet med fysisk sikring, hvilket betyder at det ikke er økonomien som er sætter en stopper for disse tiltag.

Hvad kigger tyvene efter?

Lad os starte med at kigge lidt på det som tyvene ofte kigger efter. Herved kan vi se, om vi her har mulighed for at indbrudssikre os.

  1. Er folk hjemme?
  2. Er der alarm?
  3. Er der hund?
  4. Er der døre eller vinduer som står på klem?
  5. Er der synlige værdigenstande fra vinduer og døre? (eksempelvis bærbare computere, iPads, telefoner, designermøbler, designerlamper etc.)
  6. Hvor godt er døre og vinduer sikret? (mekanisk sikring)
  7. Er boligen godt afskærmet i form af hæk, hegn og andet der gør at tyven kan arbejde i fred?
  8. Er boligen afsides beliggende væk fra naboer, eller i et område som er meget støjplaget?
  9. Er der mere end én flugtmulighed, både i form af udgangsdøre/vinduer, samt i forhold til flugtveje?

1: Den hjælpsomme nabo

Nabohjælp er klart en af de mest effektive typer af indbrudssikring. Langt de fleste indbrudstyve frygter nemlig at blive konfronteret med en husejer eller vedkommendes nabo. Derfor er det værd at lade din nabo hjælpe til, både når du er væk i flere dage af gangen, men ligeledes til jul og nytår, hvor mange danskere generelt er “ude”. Nogle af de ting som du kan lade din nabo om er blandt andet at:

  • Tømme postkasse hvis du er væk i længere tid (eksempelvis når du er på ferie)
  • Fylde skraldespanden med affald
  • Parkere deres bil hos dig
  • Rydde din indkørsel og fortov for sne i vintermånederne
  • Sætte fodspor i sneen omkring dit hus
  • Gå en tur for at tjekke om alt er som det skal være

2: Tænd lys og musik

Et andet godt og gammelt tip, er at simulere aktivitet ved at tænde lys og eventuelt musik. Er du væk en enkelt dag, kan du sagtens nøjes med blot at tænde lys inden at du tager hjemmefra. Er du derimod bortrejst i længere tid af gangen, kan det være en fordel at benytte timere med tænd/sluk-funktion. Disse kan anskaffes meget billigt, hvorved at du nemt kan sikre at dit hus er lyst op, uden at du skal brænde unødig strøm af i døgnets lyse timer.

En anden mere moderne løsning, er dog elektronisk lysstyring med eksempelvis Philips Hue. Med en Philips Hue Bridge tilsluttet internet, har du nemlig mulighed for at fjernstyre lyset i dine Philips Hue lamper. Dette kan ske enten fra dag til dag, eller ved at du forhåndsprogrammere systemet til at tænde og slukke på bestemte områder.

3: Tænk som tyven

Det er vigtigt at sætte sig ind i tyvens sted, hvis man vil modvirke indbrud. Tag derfor og gå en tur rundt om dit hus, og se hvad du kan se udefra. Er der blot tændt for en enkelt lampe i et enkelt rum, eller er der lys i flere rum? Kan du se nogle værdigenstande som ligger fremme? Og er vinduer og døre godt beskyttet?

Mekanisk sikring, er også en ting som tyvene ofte kigger efter. Tit og ofte kan indbrudstyven nemlig arbejde relativt ubemærket, så længe at han eller hun ellers ikke larmer for meget. At ødelægge et vindue vil nemlig støje og tiltrække sig opmærksomhed. Mange tyve foretrækker derfor at bryde et vindue op, eksempelvis ved hjælp af en skruetrækket eller et koben.

Et andet godt råd i denne forbindelse, er at låse skuret, og sørge for at haveredskaber, værktøj og stiger ikke ligger frit tilgængeligt. Mange indbrudstyve foretrækker nemlig at ankomme uden værktøj, da det alt andet lige, ikke er naturligt at rende rundt med et koben i hånden på en villavej.

Gamle vinduer og døre, som enten er rådne, eller som på anden vis er dårligt beskyttet, er naturligvis mere udsatte end moderne døre og vinduer. Det kan derfor ofte betale sig at montere vindueslåse eller sikringsbeslag. Ydermere kan det være værd at overveje at have to låse på hoveddøren, og ligeledes have lås på sin terrassedør. Sagen er nemlig den, at indbrudstyvene ikke blot skal ind i dit hjem, men også ud af det igen. En stor udgangsdør vil således give tyven mulighed for relativt ubesværet at fjerne møbler, fladskærme og andre former for større værdigenstande. En lås til terrassedøren er ofte billig at anskaffe, og fås desuden med kodelås, således at døren let kan åbnes uden nøgle. En elektronisk terrassedørslås fra Ruko, kan i skrivende stund fås til under 1000 kroner.

4: Kig efter “spor”

Indbrudstyve i Danmark er sjældent ens. Nogle indbrudstyve begår således mere eller mindre tilfældige indbrud, for at skaffe hurtige penge til at dække deres misbrug. Andre indbrudstyve er lang mere velovervejede, og kan tilmed finde på at indgå indbrud i små “teams”.

Disse hold af indbrudstyve, kan finde på at udlægge spor i villaområder, for at teste om der er nogle folk hjemme på en given adresse. Dette kan eksempelvis ske ved at placere flasker, dåser eller andet affald et relativt synligt sted i en indkørsel til en bolig. Disse markeringer fortæller medsammensvorne at der ikke er nogle folk hjemme, hvorved at huset er udset som et mål.

Opdager du markeringer som disse, har du derfor grund til at være ekstra opmærksom, samt underrette dine naboer.

5: Alarm og videoovervågning

Blandt de mere vidtgående tiltag, finder vi henholdsvis tyverialarmer og videoovervågning. Selvom at begge typer af sikkerhedsudstyr er alment kendt for at have effekt, er det dog ikke noget som politiet anbefaler at man gør brug af, som de første redskaber i værktøjskassen. Her lyder den generelle anbefaling at man skal starte med at gøre brug af effektiv mekanisk sikring, samt sørge for at gøre brug af nabohjælp.

Tal fra sikkerhedsbranchen viser dog at personer med privatalarm, sjældnere er udsat for tyveri, end folk der ikke har privatalarm. Vægterne er sjældent hurtigt fremme når alarmen først går, så den primære effekt ved opsætning af alarm, må påtænkes at være stressfaktoren som tyven får, samt det faktum at naboer kan høre sirenen hyle. Vælger man at investere i et alarmsystem, er det derfor værd at overveje at tilkøbe en ekstern sirene.

I forhold til videoovervågning, er priserne på IP-kameraer efterhånden kommet så meget ned i pris, at alle kan være med. Kvaliteten er tilmed rigtig god, foruden at internetopkoblingen til kameraet gør, at du nemt og hurtigt kan tjekke, om alt er som det skal være i dit hus. Vær dog særlig opmærksom på hvordan billederne lagres, når du køber et IP-kamera. En del kameraer nøjes nemlig kun med at streame billederne, eller optage billederne på et hukommelseskort, som indbrudstyven nemt kan tage med sig. Sørg derfor for at vælge en overvågningsløsning, hvor billederne enten lagres i skyen, eller på en lokal videoserver som ikke er umiddelbart tilgængelig.

 

Har du andre god tips til at tyverisikre boligen, så skriv gerne en kommentar nedenfor. Tak fordi at du valgte at læse med.

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *