hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

NAS – Derfor skal du have en og sådan opsætter du den

29. februar 2016 Redaktør 1 0 Comments

En NAS – også kendt som en netværksharddisk – er vigtig ingrediens i mange danske hjem.

En NAS er kort forklaret et mediecenter i hjemmet. I stedet for at have alle dine billeder, musik, videoer og meget mere liggende på den stationære computer har du dem liggende på en netværksharddisk, du kan tilgå med jeres trådløse internet med alle dine enheder.

Det betyder, du kan se film på computeren, høre musik fra mobilen og når familien kommer besøg nemt vise de mange hundrede gigabytes med billeder selvom du ikke har den liggende på din egen computer.

Vi ser på hvad en NAS er her, hvad den koster og hvorfor du måske har mindre brug for den end tidligere:

Fra 500 kroner

En NAS koster fra cirka 500 kroner og opefter. Prisen afhænger især af hvor meget plads du har brug for samt om du vælger en af de kendte producenter eller et no name-brand fra Kina. Vi anbefaler at vælge en NAS til mere end tusinde kroner.

Nedenstående video fra Seagate Technology – en af de kendte og også anbefalelsesværdige NAS-producenter – forklarer godt mange af de ting du bør overveje i forbindelse med valget:

En NAS kan godt placeres i stuen, men de er bygget til reelt at stå i et pulterkammer som en almindelig server. Med en stabil strømforsyning og mulighed for afkøling – der følger blæser med, så den skal du sørge for ikke at blokere, når du sætter din NAS op – behøver du ikke at bekymre dig om den i hverdagen.

Nødvendig med Spotify og Netflix?

Spørgsmålet er dog – har du reelt brug for at have en NAS i hjemmet i dag?

En NAS er nyttig især, hvis du har mange film liggende på din computer, hvis du har meget musik eller mange billeder.

Men mange danskere benytter sig af streaming-tjenester og får opbevaret deres ting ”i skyen” for at minimere deres risiko.

Du kan have dine billeder liggende på egen NAS. Men hvis dit hjem brænder ned, så ryger din NAS også med i købet. Har du i stedet dine billeder liggende ”i skyen” hos eksempelvis Dropbox til en 50’er om måneden, så sørger Dropbox for backup af dine billeder og de er lige så tilgængelige som hvis du har dem liggende ”lokalt” med en NAS.

NAS har været anvendelige også til film og musik tidligere.

Men i dag streamer mange deres musik fra Spotify, Tidal og Apple Music, mens de ser film ved hjælp af Netflix og HBO Nordic:

Netflix sender ikke alene andres film – de producerer også egne serier og snart film. Se en top-10 liste over de bedste her.

Filmen rammer aldrig din harddisk og kræver derfor ikke den plads, du normalt ville have brug for med et almindeligt download.

Tiden med Piratebay og rip af dine egne DVD’er er ovre til stor glæde for din harddisk. Men det er ikke til glæde for NAS-producenterne.

Reelt er NAS en god løsning især til de brugere, der har brug for selv at kunne styre deres NAS og opbevaring af deres filer, der arbejder professionelt med videoproduktion og derfor stadig har brug for god plads og som i øvrigt ”ikke stoler på amerikanske firmaer til at opbevare deres data”.

Men for de fleste af os –måske 98 % af alle danskere – er en NAS en løsning, hvis nytte ikke er blevet mindre i takt med at vores tjenester er rykket online over de senere år.

Opsæt egen NAS med dedikeret server

Som alternativ til at købe egen netværksharddisk og have den stående i hjemmet kan du investere i en dedikeret server.

En dedikeret server – der står dig i cirka tusinde kroner om måneden, du kan altid se opdaterede priser danske HostingGuiden.dk anvendes almindeligvis til hosting af websites. Der er godt med smæk på både i forhold til ram, serverkraft og plads. Derfor er det også en mulighed, hvis du har et netværksbehov ud over det sædvanlige.

En dedikeret server er en løsning til de få med en høj pris og tilsvarende høj ydelse. Men deler du din NAS med mange venner og ryger der mange gigabyte serier ned hver eneste dag, så er det også en løsning for den professionelle.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *