hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Lær mere om PCB her

9. november 2020 Redaktør 1 0 Comments

Har du hørt om PCB? Så ved du måske, måske ikke, at det betyder polyklorerede bifenyler, og at det er en række fremstillede stoffer, der er farlige for mennesker, dyr og planter. PCB kan ligefrem fremkalde kræft. Måske ved du også, at disse stoffer indgår i mange byggerier, faktisk størstedelen, som blev bygget i løbet af 50’erne, 60’erne og 70’erne. I ’77 blev det gjort ulovligt at bruge, men det findes stadig i mange af vores bygninger. Derfor er det vigtigt at være bevidst om, hvad det er, og hvad man kan gøre ved det.

Tjek om din bygning har PCB

Når du har hørt om PCB, får du sikkert med det samme lyst til at undersøge, om din bygning skulle have det. PCB blev oftest brugt i fugemasse og i termovinduer, og det blev brugt på grund af sin gode isolationsevne.

Det første du skal tjekke er selvfølgelig, om din bygning er bygget imellem 1950, hvor man begyndte at bruge PCB, og så 1977, hvor det blev gjort ulovligt. Tal viser nemlig, at cirka tre fjerdedele af alle huse bygget i denne periode har PCB i sig. Det siger jo sig selv, hvis det var smart, og man ikke vidste, at det var usundt.

Blev din bygning opført eller renoveret inden for denne periode, er det altså klogt at gå videre med en undersøgelse. Læs mere om PCB her og få hjælp til at undersøge, om din bygning har det giftige stof i sig.

Sørg for at gøre noget ved det hurtigt

Når du er blevet klar over, hvorvidt din bygning indeholder PCB, og hvis den gør det, skal du ikke med det samme drage den konklusion, at du skal flytte. Der findes nemlig smarte produkter til PCB forsejling, navnlig ProSeal, som er effektiv og grundigt testet.

Her forsegler man de steder, hvor PCB’en sidder og gør, at det ikke kan gå i kroppen på dig og din familie. Denne forsegling har i tests vist sig at være 99% effektivt, hvilket er utroligt højt og langt højere, end hvad der kræves for at kunne kalde en bygning forsvarlig at bo i.

Dermed er PCB i bygningen altså ikke en dødsdom over bygningen, men blot noget, som kræver handling her og nu. For du vil nødig have nogen, dig selv, familie, venner eller fremmede, til at bo i en bygning, som har PCB i byggematerialerne. Hellere gør noget ved det hurtigst muligt.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *