hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Flere generationer i samme hus? Sådan udnytter du fordelene

23. marts 2017 Redaktør 1 0 Comments

Vi har alle hørt om dengang i tidernes morgen, hvor ældre og unge boede under samme tag. Det skabte et helt bestemt sammenhold og et unikt familieliv. Så kom tiden, hvor børnene kunne blive passet i en tidlig alder, de unge flyttede hjemmefra så hurtigt som muligt, og bedsteforældrene blev sat på plejehjem, så snart de ikke kunne alt selv mere.

Men nu virker det som om, at tiderne igen har forandret sig. Familiebofællesskaber, hvor flere generationer bor sammen er nemlig en tendens, der er kommet frem og som bliver mere og mere udbredt – og der er mange fordele ved dette.

 

Til hjælp for hinanden

Selvom tanken om at bo så mange generationer i en bolig virker utrolig fjern for mange, er der mange flere fordele, end du måske lige går og tror.

Bedsteforældre kan hjælpe forældrene i de pressede tider med lange arbejdsdage. Her er børnepasning og afhentning nogle af de ting, hvor bedsteforældrene kan være en stor støtte. Herved kan forældrene også slippe af med den dårlige samvittighed, mange bærer rundt på i den travle hverdag, da de ved, de er blevet aflastet, når det kommer til alt det praktiske.

Men bedsteforældrene får også en masse ud af dette. Udover det tætte bånd til børnebørnene, som giver dem glæde og tryghed, vil det også holde bedsteforældrene i gang – både når det kommer til kroppen og hjernen.

Og sidst er der børnene som bestemt heller ikke vil lide skade af denne form for familiebofællesskab. De lærer herved hurtigt at tage hensyn til andre og opdager, at tingene kan gøres på flere forskellige måder – et andet perspektiv end bare deres forældres er også noget af det, de vil få glæde af.

Derudover er det også en oplagt mulighed for generelt at udnytte hinandens viden og erfaring. Starter en i familien eksempelvis som iværksætter, er det ofte effektivt at sparre med flere forskellige – og ikke kun med folk fra samme generation som en selv.

Tag forbehold for hinandens mangler

Selvom der er mange fordele ved at have familien samlet, kan det også skabe konflikter – og disse er vigtige at få løst, så familien kan bibeholde sit fællesskab.

Det er derfor vigtigt ikke at blive irriteret over mindre ting, som andre i familien ikke kan gøre for og i stedet prøve at finde løsninger til dette. Noget helt basalt, der kan gå resten af familien på, er, hvis bedsteforældrene er ved at miste hørelsen. At tingene igen og igen skal gentages for at de lidt sløvere bedsteforældre kan følge med, kan hurtigt virke som en byrde. Oftest kan dette problem relativt let løses med nye høreapparater og mere tålmodighed. For netop tålmodighed er ekstremt vigtigt at have, når flere forskellige generationer flytter sammen.

Sørg for at snakke tingene igennem

Hvis det er noget, som du går og overvejer, er det dog vigtigt, at alle i familien har snakket tingene igennem inden og samtidigt sørge for, alle er enige om nogle basale ting.

Det kan eksempelvis være, hvor meget bedsteforældrene kan tillade sig at blande sig i børneopdragelsen. Lige netop denne problemstilling ses ofte, når forskellige generationer blandes, da folk har forskellige syn på dette – at man så kommer fra forskellige generationer, kan nogle gange gøre dette endnu mere kompliceret.

Alt i alt er der mange fordele ved familiebofællesskaber, som du nemt kan drage nytte af – men det er samtidigt vigtigt også at have de eventuelle problemer, der kan opstå in mente, inden I kaster jer ud i det.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *